Produk Porselin Harian Dibentuk: Kaedah dan Ciri -ciri Kaedah Mampat Molding Dalam Kaedah Moulding

Kaedah dan ciri -ciri pengacuan putaran

Pencetakan putaran biasanya dikenali sebagai kosong, juga dikenali sebagai pengacuan pisau plat. Kaedah pengacuan ini adalah untuk membentuk acuan gipsum berputar dan pisau model untuk membentuk kosong kasar. Semasa operasi, lumpur yang diamalkan oleh mesin latihan lumpur vakum dibuat ke dalam bola lumpur dan memasukkannya ke dalam acuan plaster, maka acuan plaster dibuat di kerusi acuan berputar, dan kemudian pisau perlahan -lahan ditekan. Dengan putaran model, lumpur terpaksa dibentangkan pada permukaan kerja model gipsum. Lumpur berlebihan dilepaskan sepanjang acuan melalui bentuk pemotong. Oleh itu, bentuk mulut pisau dan bentuk permukaan kerja model membentuk bentuk permukaan dalaman dan luaran bahagian kosong. Jurang antara permukaan kerja model dan mulut pisau diisi oleh lumpur untuk membentuk ketebalan bahagian kosong.

Pencetakan putaran dibahagikan kepada putaran dalaman dan luaran. Acuan gipsum yang digunakan dalam putaran dalaman adalah cekung, dan bentuk dinding dalaman adalah bentuk badan kosong, dan bentuk pinggir mulut pisau adalah bentuk permukaan badan kosong. Kaedah putaran semacam ini juga dikenali sebagai pengacuan model Yin. Acuan gipsum yang digunakan oleh putaran luar, permukaan dalaman kosong bergantung pada bentuk yang menonjol model, dan permukaan luar badan kosong ditekan dari pisau. Kaedah putaran ini, juga dikenali sebagai model Yang. Menurut ciri -ciri porselin, barang -barang seperti mangkuk, cawan, dan sup harus digunakan untuk menggunakan kekosongan yin.. Peralatan rata plat umumnya diterima pakai oleh kekosongan acuan yang, tetapi terdapat juga pembentukan putaran dalaman.

Kelebihan pengacuan berputar adalah bahawa peralatan adalah peralatan, yang kuat dan boleh ditekan daripada produk besar atau mendalam. Walau bagaimanapun, kerana tekanan positif pisau model ke lumpur adalah kecil, kelembapan acuan lumpur adalah tinggi, jadi struktur badan tidak seragam, mengakibatkan ketumpatan yang lemah, dan kadar ubah bentuk produk lebih tinggi daripada yang bergulir.